Cross

De podcast: waarom en hoe?

De podcast is niet meer weg te denken uit het medialandschap. Maar wat maakt dit ‘audio on demand’-medium zo populair?

Voordelen van de podcast

Tegenwoordig zijn er zoveel podcasts dat er voor iedere luisteraar een interessant onderwerp te vinden is. Er zijn namelijk 1,75 miljoen shows en meer dan 43 miljoen afleveringen¹.

Een ander belangrijk voordeel is dat de podcast de doelgroep kan bereiken op momenten dat andere, beeldende media dat niet kunnen. Op ieder moment kan de doelgroep jouw show beluisteren: tijdens het koken, sporten of reizen.

Ook zorgt een podcast niet voor een toename van de schermtijd. Zo kan de luisteraar zich beter focussen op de inhoud. Dat betekent dat het publiek echt geïnteresseerd is in het onderwerp van jouw podcast en deze ongestoord tot zich neemt.   

Jouw eigen podcast

Ga je zelf een podcast maken? Leuk! Met welke zaken houd je dan rekening? We benoemen de belangrijkste:

  • Onderwerp
  • Doelen
  • Frequentie
  • Duur
  • Voorbereiding
  • Kwaliteit

Onderwerp

Het lijkt logisch, maar het is belangrijk om te bepalen waar jouw show over gaat. Zo sluiten alle afleveringen hierop aan en blijft de luisteraar keer op keer geboeid. Bedenk ook wie jouw doelgroep is en wat hun behoeftes zijn. Pas je onderwerp op de doelgroep aan.

Doelen

Het is belangrijk om je doelen op te stellen. Hoe vaak wil je dat je podcast beluisterd wordt? Door wie? Wanneer? Zorg dat je doelstellingen meetbaar zijn.

Frequentie

Bepaal van te voren hoe vaak je een nieuwe aflevering uitbrengt. Om de verwachting van de luisteraars te managen, is het belangrijk dat je deze frequentie ook benoemd. Houd je ook aan deze belofte. Tip: zorg ervoor dat je al drie afleveringen geproduceerd hebt, voordat de eerste online komt.

Duur

Er is geen gouden regel voor de duur van een podcast. Houd, ondanks dat er tegenwoordig veel thuisgewerkt wordt, de gemiddelde forenstijd aan voor de lengte van jouw podcast.

Voorbereiding

Hoewel het vaak lijkt alsof er een spontaan gesprek over een onderwerp ontstaat in een podcast, is dat zelden het geval. Onderschat het belang van een script niet. Een script zorgt ervoor dat er verschillende ‘blokken’ in een aflevering zitten en er een rode draad is. Wees goed voorbereid, dit scheelt veel tijd in de nabewerking.

Kwaliteit

Het lijkt een open deur, maar niets is storender dan een haperende uitzending, een galmend geluid of ruis op de achtergrond. Grote kans dat luisteraars hier door afhaken, zonde! Zorg dus voor een goede, stille omgeving en uitstekende geluidskwaliteit.

Hulp bij jouw opname?

Regelmatig nemen wij voor onze relaties podcasts op. Wil jij een podcast opnemen, of heb je hulp nodig bij de productie? Bekijk hier alles over podcasts

Bron:
1. https://www.podcastinsights.com/nl/podcast-statistics/, januari 2021.

Reserveer je advertentie De podcast: waarom en hoe? direct!

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!