Het maken van impact begint bij een goede mediaplanning

Bereiken, boeien en binden van de juiste professionals klinkt soms makkelijker dan dat het is. Vaak wordt er “maar gewoon” content verspreid, in de hoop dat het iets oplevert. Een goede mediaplanning maak je aan de hand van deze stappen, die zijn gebaseerd op het 6C-model. Volg deze stappen en zorg ervoor dat jij impact creëert!

1. Heldere doelstellingen

Om een goede mediaplanning neer te zetten, begin je bij de huidige stand van zaken. Doe een stap terug en inventariseer wat je al weet. Niet alleen van de doelgroep, maar ook van jouw organisatie. Zoals de missie, visie en doelen. Ga na wat er in het verleden is gecommuniceerd, en waarom dat wel of geen succes was. Als je dat weet, kan je de doelstellingen helder formuleren.

2. Kruip in de huid van de professional

Wat zijn de wensen en interesses van de professionals die jij wil bereiken, boeien en binden? Verplaats je volledig in de klant en zorg dat je weet welke media deze professionals consumeren, welke onderwerpen interessant zijn en op welk moment ze jouw boodschap tot zich nemen: is dat bijvoorbeeld op kantoor of onderweg?

3. Krachtige content

Hoe zorg je ervoor dat de content die jij ontwikkelt toegevoegde waarde heeft? Het maken van goede content kost veel tijd, en het is zonde als deze geen impact maakt. Door stap 1 en 2 weet je al de voorkeuren, wensen en interesses van je doelgroep. Aan de hand van die informatie zorg je ervoor dat je relevant bent in je uitingen, waardoor je toegevoegde waarde biedt met jouw krachtige content!

4. Nodig uit tot (inter)actie

Je zorgt bij deze stap voor een touchpointflow waarbij geselecteerde media past bij doelgroep en content. Congressen, nieuwsbrieven, uitingen in magazines, social media posts en face-to-face contact zijn voorbeelden van waardevolle contactmomenten om professionals uit te nodigen tot (inter)actie.

5. Concrete campagne

Bij stap 5 zoek je naar het juiste moment: wanneer komt de krachtige content die je via de gekozen kanalen verspreidt in beeld bij de professional? Kortom, bij dit punt komen alle eerdere stappen samen. Dit resulteert in een concrete campagne, waarbij je begint met het formuleren van duidelijke doelen en KPI’s. Hierbij staat het bereiken, binden en boeien van de juiste professional centraal. Aan de hand van de doelen en KPI’s weet je wanneer bijsturing nodig is.

6. Wees kritisch!

In de zesde en laatste stap houd je je bezig met het evalueren van de campagne. Kijk kritisch naar de campagne: ben je goed (genoeg) zichtbaar bij de juiste professionals? Is het budget effectief ingezet? Kortom, is het nodig om de campagne bij te sturen aan de hand van de gestelde doelen en KPI’s?

Een goed moment om extra aandacht te besteden aan deze evaluatie is de zomer. Het najaar is traditiegetrouw het moment waarop je nog extra impact kan maken om professionals te bereiken, boeien en binden.

Tot slot: inhakers

Het laatste punt hoeft eigenlijk niet op deze checklist, maar is te belangrijk om niet te benoemen: inhakers. In je campagne houd je rekening met de verwachte periodes waarop je kan inhaken bij bepaalde onderwerpen. Denk in de medische wereld aan het griepseizoen, of het switchen van zorgverzekeraar, dat jaarlijks weer gebeurt. Deze momenten komen jaarlijks terug en maken het mogelijk om op een pakkende manier in te haken op het onderwerp.

Maar er zijn natuurlijk ook momenten die niemand kan voorzien. Denk aan de coronacrisis of een plotselinge verandering in richtlijnen/wet- en regelgeving. Hoe ga je daar als organisatie mee om?   

Hopelijk is het aan de hand van deze stappen een stukje gemakkelijker om de juiste professionals te bereiken, boeien en binden. Heb je hier nog vragen over, of kunnen we je helpen met het ontwikkelen van een strategie, mediaplanning of content? Stuur me een mailtje via info@crossmedianederland.com of bel naar 010-742 10 2

Reserveer je advertentie Het maken van impact begint bij een goede mediaplanning direct!

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!