Is dit de tijd om als recruiter achterover te leunen?

Wanneer je dagelijks in contact bent met ziekenhuizen en zorginstellingen, kom je veel te weten over de marktwerking en trends van het moment. Ikzelf help voornamelijk HR-professionals bij het vervullen van vacatures in de zorg en in deze conjunctuur schieten die vacatures als paddenstoelen uit de grond. Zo zag mijn vriendin afgelopen maandag een interessante vacature en start ze, na een tweetal gesprekken, een week later al. Waar tot een paar jaar geleden de sollicitaties op een openstaande vacature binnenstroomden, vliegen de vacatures sollicitanten momenteel om de oren.

Wat dat betreft is het werken in de recruitment niet gemakkelijk, maar goed, zo heeft bijna elke branche te maken met dergelijke golfbewegingen.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar functies voor verpleegkundigen dan is over de tekorten [1] al zat geschreven. Deze tekorten zijn echter niet zo 1-2-3 opgelost en het interessante voor mijn werkzaamheden is juist hoe men hiermee omgaat. En laat daar nou net de crux zitten. Om een woord met dubbele betekenis te noemen, ik  vind het zorgwekkend. Met ruim 2.200 openstaande vacatures binnen de ziekenhuiswereld [2] worden planbare operaties bij de vleet uitgesteld en zelfs afdelingen gesloten [3] door personeelstekorten.

Natuurlijk zijn de tekorten grotendeels aan de overheid om op te lossen, want nergens anders ga je 2.200 openstaande vacatures vervullen dan in de schoolbanken. Ziekenhuizen draaien op volle toeren rondom de stageplaatsen, maar meer dan het maximale kan je niet doen. Dit zal nog wel een aantal jaren aanhouden en de grote vraag is: wat doe je in die tussentijd? Op het moment wordt er veelal gekozen om het gewoonweg maar te accepteren. “Verpleegkundigen werven? Dat is trekken aan een dood paard.”. Toch ben ik van mening dat dit zeker niet het geval is en daar zijn in mijn werkveld genoeg voorbeelden van te noemen.

Gemiddeld is slecht 15% van de gehele beroepsgroep actief werkzoekend en ruim 60% latent werkzoekend. Nou zal dit binnen de verpleegkundigenwereld zeker wat lager liggen, maar is het dan gelijk dat dode paard? Ook verpleegkundigen staan, zeker in deze tijd, open voor nieuwe uitdagingen. Behoefte aan andere collega’s of een verhuizing, het kan allemaal nog steeds. Juist daar moet je als recruiter op dit moment op inspelen. Achterover leunen en het maar gewoonweg accepteren is nu juist hetgeen je naar mijn idee niet moet doen.

Nursing, een vakblad voor verpleegkundigen leent zich bij uitstek voor het uitzetten van jouw openstaande vacatures. Voor elk bedenkbaar budget is er wel een campagne op poten te zetten, van groot tot klein. Met segmentatiemogelijkheden per provincie kan je nu zelfs heel gericht focussen op jouw doelgroep.

Interessant? Bel of mail eens voor de mogelijkheden. Ik denk graag met je mee!

[1] https://www.nursing.nl/noodplan-nodig-voor-tekort-verpleegkundigen/

[2] https://nos.nl/artikel/2234675-personeelstekorten-ziekenhuizen-nemen-dramatisch-toe.html

[3] https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/seh-post-s-nachts-dicht-door-personeelstekort.htm

Reserveer je advertentie Is dit de tijd om als recruiter achterover te leunen? direct!

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!