Tips om het effect van uw online marketing uitingen te meten

We bevinden ons alweer in het laatste kwartaal van 2018, tijd om te evalueren en plannen te maken voor 2019. Maar hoe evalueert u en maakt u de resultaten van uw platform inzichtelijk? En dan hebben wij het voornamelijk over de online uitingen zoals een banner en/of advertorial op een website of in een nieuwsbrief. Wij helpen u graag met een aantal tips om het effect van deze uitingen inzichtelijk te maken.

Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om zelf de statistieken van uw website te bekijken. Google Analytics is hiervoor de meest gebruikte tool. Deze gratis software van Google maakt het mogelijk om inzichtelijk te krijgen wat bezoekers op uw website doen. Wanneer bezoeken ze uw website, welke pagina’s bekijken ze, hoelang bezoeken ze een pagina en het belangrijkste; waar komen ze vandaan. Dit heet de ‘referrer url’ en betekent eigenlijk de laatst bezochte internetpagina. Naast referrer url bestaat ook nog ‘direct’ (url direct in het url-veld van de browser) en ‘organic’ (niet-betaald verkeer vanuit grote zoekmachines als Google en Bing). Deze gegevens zijn in te zien via het kopje ‘Acquisitie’ > ‘Bron/Medium’. Hiermee meet u niet de bezoekers vanuit een specifieke campagne, daarvoor de volgende tip:

UTM-tagging
Dit klinkt heel moeilijk, maar dat is het niet. UTM tagging (Urchin Tracking Module) is een toevoeging aan de huidige URL, deze stuurt extra informatie mee naar Google Analytics om zo meer inzicht te krijgen over waar bezoekers vandaan komen.
Google Analytics kent vijf verschillende UTM tags of parameters:
– Campagne bron*
– Campagne medium*
– Campagne term
– Campagne content
– Campagne naam*
Enkel de elementen met een * zijn verplicht.

Bij bron wordt vaak de verwijzende website benoemd, terwijl medium bijvoorbeeld een nieuwsbrief of banner kan zijn. Bij campagne naam kunt u denken aan specifieke campagnes die u inzet, een zomer actie of de nieuwsbrief van mei 2018. Een voorbeeld van hoe deze URL er vervolgens uit komt te zien: https://crossmedianederland.com/?utm_source=social_media&utm_medium=blog&utm_campaign=effect_online_marketing

Gelukkig hoeft u dit niet handmatig te doen, maar zijn er handige tools die UTM-codes maken aan de hand van de ingevoerde data. Zo biedt Google zelf ook een UTM-code generator aan (bekijk hem hier). Het enige wat dan nog rest is de URL met de UTM-code erin te gebruiken als bestemmings-URL.

Door gebruik te maken van UTM-tagging heeft u direct inzicht in het aantal bezoekers naar aanleiding van uw campagne en kunt u een rapportage maken van het effect van uw campagne.
Alle gegevens van de campagnes zijn te vinden in op Google Analytics via ‘Acquisitie’ > ‘Campagnes’ > ‘Alle campagnes’.

Reserveer je advertentie Tips om het effect van uw online marketing uitingen te meten direct!

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!