Arts-patiëntrelatie: folders doorbreken taboes

Door: Lisa-Jane Horgan (Country manager bij IDS Nederland)

Het instituut MediQual Research heeft met een steekproef onder 306 huisartsen, onderzoek gedaan naar de invloed van informatiebrochures over gevoelige onderwerpen en de dialoog tussen arts en patiënt.

Erectiestoornissen, soa’s, incontinentie of herpes: taboe-onderwerpen waar patiënten niet over durven te praten
Ondanks de vele campagnes op televisie hebben de taboes een moeilijk leven. Veel patiënten houden zich daardoor stil en daardoor wordt het geven van de juiste zorg door professionals moeilijk.

De taboes brengen duizenden patiënten samen op fora waar zij anoniem blijven. Dit betekent dat zij zich bewust zijn van het bestaan van behandelingen en oplossingen die hun arts zou kunnen bieden maar toch durven ze de laatste stap niet te zetten.

Het onderzoek benadrukt dat de dialoog over taboe-onderwerpen gestimuleerd wordt door het plaatsen van brochures over deze onderwerpen in de wachtkamer. Van alle praktijken waar IDS een witte display heeft staan, geeft 91% van de artsen aan dat deze brochures ervoor zorgen dat gevoelige onderwerpen makkelijker worden besproken. Ook merkt 36% dat het patiënten aanmoedigt om vragen stellen over onderwerpen die niet de hoofdreden zijn van het bezoek.

Bron: IDS Nederland

Reserveer je advertentie Arts-patiëntrelatie: folders doorbreken taboes direct!

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!